Romatizma hastalığının belirtileri

Romatizma kelime olarak eski Yunan kökenli olduğu bilinmektedir. Eski Yunan kökenli bu kelime eklemlerdeki kötü özellikli iltihaplı sıvı birikmesi anlamına gelmektedir. Romatizma hastalıkları genel olarak genel olarak kronik (süreklilik gösteren) hastalıklardır. Yani bir kişiye romatizma hastalığı tanısı konulduğunda, bu kişi bir anlamda hastalıkla yaşamayı öğrenmek zorundadır. Romatizma sürekli ve düzenli olarak, doktor takibi ve ilaç kullanımını gerektirmektedir.
Romatizma hemen hemen her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Ayrıca vücudun savunma mekanizmasında çeşitli bozukluklara yol açabilecek bir hastalık çeşididir. Toplumda çoğunlukla romatizmaya sıcak ya da soğuk havanın neden olduğu düşünülmektedir. Fakat bu düşünce yanlış bir kanıdır. Romatizma kilolu kişilerde daha fazla ağrıya neden olmaktadır. Eklemler de şişlik, sıcaklık ve ağrı ile kendisini göstermektedir. Tedavi edilmediğinde aşınmalardan dolayı ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Romatizma Belirtileri
Romatizma belirtileri arasında kas güçsüzlüğü, kas ağrısı, sırt ve bel ağrısı, ciltte döküntüler, tırnak değişiklikleri, deri sertliği, gözyaşı azalması, ağız kuruluğu, gözlerde kızarıklık, görmede ani azalma ve kayıp, uzun süreli yüksek ateş, parmaklarda renk solması, solunum sistemi ile ilgili belirtileri (Nefes darlığı, kuru öksürük, kanlı balgam vb.) görülmektedir. Aynı zamanda da;
- Sindirim sistemi şikayetleri,
- Böbrek fonksiyonlarında azalma,
- Nörolojik belirtiler (Felç, bilinç değişiklikleri vb.)
- Kalp ve dolaşım sisteminde yaşanan olumsuzluklarda (Damarlarda pıhtı oluşumu, nabız kaybı vb.) romatizma hastalığı belirtilerindendir. Kendine has belirtileri bulunmaktadır. Ayrıca organ tutulumlarına neden olabilmektedir. Romatizma hastalığının tedavisi, günümüz koşullarında artık mümkündür ve kolaydır. Eklem ve omurga romatizması yaşan kişilerde sıklıkla görülen şikayetler şöyle sıralanabilir;
- Eklemlerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı,
- Sabahları eklemlerinde sertlik olması, daha sonra yavaş yavaş gevşemesi,
- El parmaklarında soğukta beyazlaşma, sararıp solma,
- Cilt altında bezeler,
- Güneşte ciltte aşırı duyarlılık ve yaralar gelişmesi,
- Ellerde veya vücudun herhangi bir yerinde deride sertlik,
- Güçsüzlük, merdiven inip çıkamama, oturup kalkamama ve kaslarında ağrı – özellikle sabahları daha belirgin bel ağrısı ve tutukluk hali – Gözlerinde sık sık iltihaplanma (üveit)
Olarak sıralanmaktadır.